Glasverven kiezen en gebruiken

Hoe u uw glasverven kiest en gebruikt, kan het verschil maken voor uw projecten. Het is verstandig om de voor- en nadelen van verfopties te kennen voordat u een aankoop doet.

Er zijn veel fabrikanten die hun producten verkopen via retailers en online winkels, maar in wezen zijn er maar 2 soorten verf.

Houd er echter eerst rekening mee dat hoewel u ervoor kunt kiezen om glasschilderij op keramiek te gebruiken, keramische verf dekkend is en u niet de heldere, transparante uitstraling geeft die u misschien zoekt. Sommige keramische verven moeten ook in de oven worden gezet, en dit kan gezondheids- en veiligheidsproblemen met zich meebrengen als u in groepen werkt.

Als je eenmaal hebt besloten welk type verf je gaat gebruiken, kun je de drager selecteren: op waterbasis of op basis van methylalt. Er zijn voor- en nadelen aan beide en de uiteindelijke beslissing hangt echt af van de resulterende look die u zoekt.

Verf op waterbasis wordt veel gebruikt in scholen en bij groepen omdat het gemakkelijker van handen en kleding wordt afgewassen en geen dampen afgeeft. De watergedragen verven kunnen gemakkelijk op een bord worden gemengd om de juiste kleurtint te krijgen, maar wit of zwart kun je natuurlijk niet ‘maken’.

Watergedragen verf vloeit anders dan gemethyleerde verf en is naar mijn mening vrij dun. Dat betekent dat je veel verf nodig hebt om de kleurdiepte te krijgen waar je naar op zoek bent. Het probleem hiermee is dat aangezien glasverven snel drogen, elke extra kleurlaag die u toevoegt, er precies zo uitziet: extra, en het zal mogelijk zijn om te zien waar u deze hebt toegevoegd. Het resulterende kleurgebied zal niet uniform zijn zoals wanneer u gemethyleerde verven zou gebruiken.

Verf op methylbasis daarentegen is levendig en rijk van kleur. Nogmaals, de kleuren kunnen op een bord worden gemengd om aan uw doeleinden te voldoen. Deze verf heeft echter 2 grote overwegingen:

1. het is niet gemakkelijk afwasbaar (gebruik meths. Om gemorst materiaal te verwijderen)

2. het geeft dampen af.

Bij het gebruik van deze verven is het belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen door met een open raam te werken. Als extra voorzorgsmaatregel laat ik de doppen altijd zo lang mogelijk op de flessen zitten. Je penselen moeten ook in meths worden gewassen in plaats van water. Ik decanteer verse meth in een individuele portie jampot + deksel. Maak je geen zorgen als de kleur verandert terwijl je je penseel schoonmaakt. De meths is nog steeds effectief als reinigingsmiddel. Zorg er wel voor dat het penseel op keukenpapier is afgeveegd voordat je het terug in een nieuwe kleur steekt.

Je kunt met deze verf een diepe kleur opbouwen door je penseel te laden en te duwen, in plaats van de verf tussen je contouren te borstelen. Als u een te kleine hoeveelheid verf uitborstelt, kunnen er ‘dunne plekken’ op ons glas, spiegel of acetaat achterblijven. Als dit droogt, voordat je het weer hebt gezien, is deze verf meer vergevingsgezind, waardoor je nog een verflaag kunt toevoegen om de levendigheid / diepte van de kleur te vergroten.

Als je kunt, duw je de verf zo dat hij binnen je omtrek ligt als een verhoogde (bolle) heuvel. Als het opdroogt zal de kleur voller zijn dan wanneer je de kleur had uitgeborsteld. Dit is een van die ambachten waarbij genereus zijn met de materialen een verschil zal maken voor het resultaat.

Weeg echter de rookfactor af en houd rekening met gevoelige personen die mogelijk vatbaar zijn voor astma of bronchiale problemen. Indien mogelijk probeer ik mijn schildersessies in een weinig gebruikte kamer te doen, en beter nog, beperk deze activiteiten tot de middag, zodat eventuele dampen ‘s nachts kunnen vervliegen.

Aan het eind van de dag is de keuze aan u en praktisch gebruik met een verscheidenheid aan producten zal u helpen de juiste beslissing te nemen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top